יום חמישי

החלטתם לבנות וילה? איך מתחילים?



בנייה פרטית שונה מקניית דירה.
יש מרכיבים רבים נוספים שצריך להביא בחשבון בתכנון ובתמחור. בניית בית פרטי זהו תהליך מורכב וצריך להתכונן לקראתו.
רבים מפרידים את ה "אדריכלות חוץ" של הבית מעיצוב פנים ואפילו מתכנון הפנים. אדריכלים רבים אימצו תפיסה זו, אם בתכנון עצמו ואם רק בתמחור שלבי עבודתם.
עיצוב בית פרטי קשור קשר הדוק עם ה"אדריכלות חוץ" או הארכיטקטורה של המבנה, כמו גם עם פיתוח השטח המקיף את הבית, השכנים, הרחוב.

עיצוב פנים של בית, המתייחס לכל הפונקציות בצורה אופטימלית, משפיע על חזיתות הבית ועל הקשר עם החוץ. זהו קשר שלא ניתן להפרדה. לכן רצוי לבחור אדריכל או מתכנן שמתייחס אל הבית כמכלול, חזיתות, עיצוב חיצוני אדריכלי אך גם תכנון פנים, עיצוב פנים, התייחסות לכל פונקציה כעצמאית אך גם כחלק ממקבץ חללים המהווים שלם אחד.
לחלופין אפשר לבחור בצמד- ארכיטקט ומעצב פנים, שנוהגים לעבוד ביחד ולהשלים זה את עבודתו של זה.

כבר בשלבים הראשונים כדאי לחשוב על עלויות ולחלק את התקציב בצורה שקולה. עלויות בנייה מורכבות ממחיר הבנייה עצמה: עלות בניית השלד, עלות קבלן הגמרים, החומרים והאביזרים אך גם משכר טרחה של אנשי מקצוע ויועצים. חשוב להבין שבחירת אנשי מקצוע איכותיים (אדריכלית, מעצבת פנים, מהנדס, מפקח) זו השקעה נבונה בבית ולא רק הוצאה שצריך למזער.
מחיר הטעויות שעלולות להיות כתוצאה מאיש תכנון גרוע, גבוהות בהרבה מההבדלים שיכולים להיות בשכר הטרחה של אנשי מקצוע טובים ומעלה, לבינוניים ומטה.
איך בוחרים מתכנן? אפשר להיכנס לאינטרנט ולחפש רשימת אדריכלים במרכז , או בכל סלקציה אחרת כמו מעצבי בתי יוקרה או חיפוש אדריכל עם ניסיון בתכנון בית בנחלות... 
או שפשוט להתחיל לדבר: עם שכנים חברים, משפחה. להתחיל לקבל המלצות וללכת לראות. האינטרנט הוא מסננת מצוינת אבל מאוד ראשונית. אין תחליף לפגישה פנים מול פנים עם מי שאולי הולך לתכנן  את ביתכם. תהליך התכנון הוא מקצועי אך אינטנסיבי ואינטימי. כדאי להביא בחשבון לא רק את רמת המיתוג של האדריכלית, אלא גם אם יש לכם כימיה עם האדריכלית שתתכנן איתכם ועבורכם.

משבחרתם מתכנן כדאי שתשבו עמו על רשימה שהכנתם מראש: רצונות, חלומות,סגנון אהוב, צרכים לטווח של השנים הקרובות ומחשבות על צרכים עתידים- עד כמה שאפשר, מגבלות תקציב, לוחות זמנים. חשוב להביא בחשבון התייחסות לסביבה. גם אם אתם לא פריקים של אדריכלות ירוקה או בנייה אקולוגית אי אפשר שלא לתת את הדעת על נושאים כמו אור ואוויר טבעי. גם נושאים כמו תכנון לפי עקרונות הפאנג-שואי אל תשאירו לסוף אם זה חשוב לכם.
חשוב מאוד לקחת הרבה אוויר כשמתחילים לעבוד על סקיצות תכנוניות של הבית. זה תהליך. התהליך הזה דורש זמן. זמן להכיר (האדריכל והלקוחות), לחשוב, לעכל, לבחון אלטרנטיבות.
משנבחרה הסקיצה המועדפת אפשר כבר בשלב זה לעשות גישושים של עלויות בנייה, כדי לא להגיע להיתרי בנייה ואז לחזור אחורה לשלב של תכנון מחדש בגלל אי התאמה לתקציב.
בשלב הארוך של אישורי הבנייה כדאי להתחיל לחפש אנשי מקצוע, קבלן, מפקח בנייה, ספק אלומיניום, וכו', כדי שכאשר יגיע היתר הבנייה תוכל לרוץ קדימה.

שלב הבנייה הוא שלב מלחיץ. הרבה כסף מושקע וחוסר הידע הוא רב. גם אם ביררתם על הקבלן, קיבלתם המלצות חמות וראיתם עבודות בעיניים, כדאי להשקיע במפקח ולא להסתפק בפיקוח העליון שעושה האדריכל. המפקח צריך להיות כל יום בשטח ולהיות ה"איש שלכם" באתר. לשמור על האינטרסים שלכם מול הקבלן, מתוך הבנה והכרות עם תהליך הבנייה על כל שלביו.
כבר בתחילת העבודה כדאי לעבוד על פי לוחות זמנים ובתיאום עם הקבלן מה נדרש מכם בכל שלב ושלב, איזה החלטות יהיה עליכם לקחת (סוג מזגן למשל) ואיזה חומרים לקנות ולהזמין (ריצוף וכלים סניטרים למשל) על מנת לא לעכב את הבנייה. בשלב הגמרים ידרשו תיקונים של עבודה שכבר נעשתה וניזוקה כתוצאה מעבודה אחרת. תיקוני צבע וגבס אחרי התקנת אביזרים באמבטיה למשל, או אחרי התקנת המטבח או המזגן. זו חובתו של קבלן הגמרים לעשות את התיקונים האלה.

שלב הגמרים הוא ארוך ומתיש ותמיד נראה שהבנייה כבר לא תיגמר לעולם. אבל בסוף גם זה נגמר. תשאירו כסף למנורות ואולי לכמה רהיטים. ואם החלטתם לקחת חברת- ניקיון לניקוי הבית אחרי הלכלוך הקשה של הבנייה ולפני הכניסה שלכם, תחפשו גם כאן המלצות. חומרים לא מתאימים יכולים להשאיר כתמים, שריטות ולעשות נזקים בבית החדש עוד לפני שנכנסתם אליו.

ושיהיה בשעה טובה!